2020-01-28 14:01:44• hírek • Bede Emőke

Tűzoltóból egyre kevesebb, bevetésből egyre több van Szatmár megyében

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség kedden közzétette a 2019-es évre vonatkozó évértékelőjét, melyből nem csak a bevetések száma derült ki, hanem az is, hogy bizony a Szatmár megyei egységnél komoly létszámhiánnyal küzdenek.

Az ISU tájékoztatása szerint 2019-ben összesen 9408 bevetésen vettek részt, azaz naponta átlagosan 26-szor vonultak ki egy-egy helyszínre. Természetesen ezek a hatalmas számok nem csak a tűzeseteket jelentik, mi több, ezek közül „csupán” 453 incidens – köztük 158 tarlótűz – során kellett a szó szoros értelmében oltani. A helyszíni kiszállások nagy részét ugyanis a SMURD-rohammentők végezték, akik nem kevesebb mint 5 505 alkalommal siettek ki betegekhez, sérültekhez. Polgárvédelmi bevetésekre 120-szor került sor, illetve emellett külön kategóriát képeznek az „egyéb sürgősségi esetek”, melyekből egészen pontosan 63 történt az elemzett periódusban. Ebbe a csoportba tartozik az árvízvédelmi bevetések sora, illetve a megye területén talált robbanószerek begyűjtése és szakszerű megsemmisítése is.



Nicolae Dima tűzoltóparancsnok kifejtette, noha évről évre emelkedik a sürgősségi bevetések száma, az általa irányított intézmény továbbra is több mint 12 százalékos létszámhiánnyal küzd. Épp ezért kiemelt dicséret jár mindazoknak az önkéntesek bajtársaknak is, akik a hivatásos tűzoltók és rohammentősök munkáját segítik, sokszor nagy mértékben csökkentve a tűzvészek által okozott károkat.
 


„Nagyon sok esetben a Katasztrófavédelmi Felügyelőség tűzoltói és a Sürgősségi Életmentő Szolgálat munkatársai jelentik az utolsó reményt a bajban lévőknek, és a legnagyobb köszönet Önöknek az Ő hálájuk. Engedjék meg, hogy minden szatmári nevében én is megköszönjem a munkájukat, és kívánom azt, hogy minden bevetésből épségben térjenek vissza. Köszönöm, és csak így tovább” – mondta el az ünnepséget Szatmárnémeti polgármester, Kereskényi Gábor. A városvezetőtől Ioan Rus, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke vette át a szót, aki arról biztosította a katasztrófavédelmet, hogy helyi önkormányzat továbbra is prioritásként kezeli az egység pénzügyi támogatását.



Ezt követően Altfatter Tamás alprefektus szólt a díszegyenruhás hallgatósághoz. „Jelenleg a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség a belügyminisztérium egyik a legerősebb és legmegbízhatóbb alintézménye, nem csak megyei, de országos szinten is. Ez Önöknek és annak az önfeláldozó munkának köszönhető, mellyel a lakosságot és javainkat védelmezik. Tevékenységüket két szóval lehetne a legegyszerűbben meghatározni: tisztelet és hála. Tisztelet és hála azért a professzionalizmusért és önfeláldozásért, melyről napi szinten tanúbizonyságot tesznek, ezzel védelmezve a Szatmár megyei polgárokat” - fejtette ki Altfatter.


Az esemény zárásaként egy kisfilm került levetítésre, melyben a tavalyi esztendő legfontosabb bevetéseiről emlékeztek meg. A bemutatott anyagban helyet kapott egyebek mellett a Láncos templom tűzesete, számos közlekedési baleset, a tavaszi és őszi tarlótüzet, és néhány másodperc jutott az olyan különleges akcióknak is, mint a gólyamentés.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: